Tolix – Fransk industri

design-stole-8

Model A stolen er blevet et ikon af industrielle æstetik. Stolen har været populær siden 1934 og forskellige museer har samlet på stolen og derfor kan den findes i dens oprindelig udgaver mange steder. Særligt museer som Pompidou i Paris har en fin samling. Tolix stole er udformet af metalplader, som gør den enormt solid og holdbar. Stolene har altid været brugt i industrien, på kontorer, hospitaler og som cafestole, fordi de kan tåle både vejr og slidtage.

Alt fortjeneste går til Xavier Pauchard (1880-1948), der var en pioner indenfor galvanisering i Frankrig. Kort efter 1. verdenskrig, blev han en dygtig iværksætter og stod i spidsen for en blomstrende fremstilling af galvaniserede metal møbler, som blev populært og brugbart i de franske husstande. Det var i 1927, at han registreret varemærke TOLIX, hvor der produceres stole, lænestole, taburetter og metal møbler. Møbler til børn blev skabt i 1935 under mærket af “La Mouette”.

Xavier Pauchard skabte en familiefirma, hvor hans sønner og børnebørn overtog efter ham og producerede Tolix stole gennem alle årene. Familien overdrog mærket i 2004 til andet produktionsfirma, under Chantal Andriot, som i dag skaber nye Tolix stole. Over halvdelen af produktionen sendes til USA. 

Det er et meget godt bevis på, at Tolix stolene var holdbare, for i dag kan man sagtens finde stole der er helt tilbage fra 1930´erne.

 

design-stole-7Smukke slidte Tolix stole i bløde og runde former.

 

design-stole-9Gamle rustne Tolix stole, som typisk har været brugt til cafestole.

design-stole-11En nyere Tolix stol med træsæde.

 

design-stole12Gamle lakeret Tolix stole, som alle har været gule i grundfarven.