Kahler er ikke bare en stribet vase

kahler-10

Kähler Keramik er en dansk keramik virksomhed og er oprindeligt fra Næstved. Kählers keramik startede med af producere kakkelovne og køkkentøj, og i 1880’erne begyndte firmaet at lave kunstkeramik.

Kähler har haft samarbejde med store kunstnere som bl.a. Bindesbøll, Reistrup og L.A. Ring.

Kähler startede tilbage i 1839, da den holandske pottemager Herman Kähler, som åbnede det lille keramiske værksted i Næstved. Hermans søn, ved samme navn, gjorde siden fabrikken berømt. Siden da er de håndværksmæssige erfaringer blevet viderebragt fra generation til generation.

Herman Kähler får sit gennembrud på verdensudstillingen i Paris 1889, samme udstilling, som Eiffeltårnet blev rejst til. Her vækker Kähler opsigt med en rød lustrevase – en vase glaseret med metallisk lustreglasur, som giver en kobberlignende effekt.

Kähler begejstrer så meget med vasen på verdensudstillingen, at flere museer rundt om i verden kappes om at udstille værker fra Kählers værksted. Kählers keramik udstilles og sælges i hele verden.

kahler-1En af de nutidige vaser i hvid porcelæn med håndmalede sølvstriber. Denne vase er både en meget elsket og udskældt vase. Da Kähler havde 175 års jubilæum, udgav de en særlig messing udgave, som mange kunder ville have, men som endte lidt uheldigt med, mit eget udtryk, at folk gik amok.

Jeg kommer desværre tit til at “hade” denne vase, men synes egentlig at den er flot med en stor buket blomster, det handler nok bare om, at den står i næste alle hjem.

 

kahler-5Kählers værksted fra omkring år 1900, hvor der produceres keramik på “samlebånd”.

 

kahler-8Meget smukke kopper, som kan fås i de fleste butikker i dag. Jeg synes de er smukke, nordiske og fantastiske til en god kop kaffe eller the.

 

kahler-3En smuk collektion af store og rummelige vase, som er typisk Kähler.

 

kahler-4Denne serie er fra 1990´ erne, men kan stadig købes. Jeg elsker dette design og det er klart nogle af mine favoritter i køkkenskabet.

 

kahler-12Kähler har altid været kendt for sine utraditionelle og skæve designs, men særligt er det det meget bløde look, der er tidens design hos Kähler.

 

kahler-7Kähler er også kendt for deres smukke måde at glasere keramik og selv om der produceres meget keramik, så formår de at skabe et smukt og unikt håndværk.

Jeg kan virkelig godt lide Kähler og særligt fordi de har en historie, som også gør, at du kan finde gamle Kähler ting på loppemarkeder og auktioner. En yderst spændende skattejagt, hvis man kaster sig ud i den.