Fra Vester Skerninge til det sydlige Marokko

huset-27_Fotor

 

Her bor
Marianne & Abdel

Til hverdag bor parret og deres børn, i et fint lille bondehus i Vester Skerninge, udenfor Svendborg. Marianne er lærer og Abdel arbejder på et flygtningecenter.

Denne gang har jeg været på besøg i Marianne og Abdels hus i en lille landsby i det sydlige Marokko. Så læn dig tilbage og mærk Afrikas varmesus.

 

huset-10_Fotor

Historien bag

Marianne og Abdel har bygget et hus på samme grund som hans families hus. Huset ligger i en lille landsby mellem satellitbyen Agadir mod vest og Atlasbjergene mod øst.

Abdel er marokkaner, men har boet mange år i Danmark. Marianne er friskolelærer, men elsker at tage til huset og være med til arrangere oplevelsesturene, i samarbejde med kunstnere og yoga instruktører. Abdel arbejde på Holmegård asylcenter på Langeland, men tager ofte 9. klasser med fra forskellige friskoler fra Sydfyn.

Da parret begyndte at bygge huset, var deres børn små og de boede i Marokko over nogle år.

Parret låner deres hus ud til oplevelsesture, dog er det Abdels søster, fra nabohuset og landsbyens kvinder, der ofte sørger for opholdet og forplejningen.

 

huset-33_FotorDen overdækket terrasse, er indrettet som en stue, med flettet sofa og lænestole.

 

huset-35_FotorSmedejern går meget igen i de Marokkanske huse og her er det er smukt havesæt.

 

Huset ligger i samme gård som nabohuset. Hele grunden, med de to huse, er omkranset af en høj mur og låste porte. Inde bag portene, mellem de to huse, er der smukke oliventræer, figentræer, mandarintræer, granatæbletræer og citrontræer, og alle med masser af frugter. Ellers er der beton, masser af beton og et stort område, til at smide madrester til kattene. Det er meget store kontraster, men alligevel skaber det en interessant stemning.

 

huset-31_FotorEn dejlig afslapper i hængekøjen.

 

huset-9_FotorI det fjerneste hjørne af haven stå to gamle bilsæder.

 

dyr-4_FotorEn lille sværmer med utrolig stærke farver.

 

huset-7_FotorAlle vinduer har smukke blå smedejerns gitter og her er der vindrue ranker hen over.

 

Scandinavien møder 1001 nat

Huset er indrettet med masser af smukke marokkanske ting og møbler, men indretningen skiller sig dog meget ud i for hold til den traditionelle stil i Marokko. Huset er meget lyst og store vinduer, som er typisk skandinavisk. Farverne er holdt i blå og turkise nuancer og her er masser af lyst træ, som har fin gammel patina.

Marokkanerne er kendt for deres fantastiske uld tæpper og ikke mindst keramik, med de smukke mønstre.

I Marokko sidder man på gulvet og spiser om små borde. Livet leves primært ude på terrassen eller under de mange eksotiske træer med oliven, granatæbler eller mandariner, lige til at plukke.

 

huset-50_FotorOpholdsstuen med det smukke terrazzogulv, lave borde, siddepuder og rustikke fåreskind.

 

huset-44_FotorSmukke gamle træborde med malet overflade, som har en meget fin patina.

 

huset-41_FotorLækre marokkanske krukker.

 

huset-49_FotorSkamler af råt træ og fletsæde.

 

huset-13_FotorHuset er fyldt med fine detaljer og skæve finurligheder. Her er det to smukke spejle med metalkanter.

 

Huset giver anledning til at gå på opdagelse. Her er fine detaljer og mønstre, som giver masser af inspiration til at tegne og fotografere.

 

huset-52_FotorEn bastflettet kamel.

 

huset-51_FotorHøst fra havens mandarintræer i et utroligt stort keramikfad.

 

huset-12_FotorKunstneren Per Buk har været på besøg i parrets hus flere gange. Her er det en hel væg på 1. salen, som Per har udsmykket.

 

Selve huset er indrettet med danske øjne, dog er det meste marokkanske ting, men 1001 nats eventyr møder norden i sine lyse toner, enkeltheden og dansk kunst på væggene.

Huset er delt op i fire etager, med soveværelserne og opholdsrummene i de to nederste etager.

Der er god plads og mulighed for at sidde for sig selv rundt omkring. Der er også meget åbent og alle har god fornemmelse af at alle er her.

Huset har 6 soveværelser, som fint kan deles flere af gangen. Der er en fin stue, hvor der kan slappes af, snakkes i forskellige kroge og her spises dagens lækre måltider, af lokale råvarer og traditioner.

 

huset-59_FotorEt lækkert hjørne på tagterrassen. Her kan man også sove om natten, hvis man har lyst frisk luft.

 

huset-60_FotorDe mange mønstre og former går igen i gulve, border og denne lille skål.

 

Landsbyen Lahmadate

At gå rundt i byen er speciel, for alle huse ligger bag de høje mure og de låste porte, som dog er smukt dekoreret, men det er alligevel mærkeligt at de lukker sig sådan inde. Supermarkeder er der heller ikke. Men det er som om, at menneskerne her ved hvem de kan købe toiletpapir eller kaffe af. Og så er der overlæsset lastbiler og hestevogne, som kommer rundt med diverse forskellige dagligvare og genstande. Måden at vide hvornår de kommer forbi, lige ved dit hjem, er ved hjælp af ufattelig højt arabisk musik i en knapt så god højtaler kvalitet, og det er skønt og gør stort indtryk på os.

 

landsbyen-2_FotorMeget typisk med stærke farver på bygninger, skilte og denne skraldespand.

 

landsbyen-14_FotorEn lille gade med lerklinet vægge og fine mosaikker omkring dørene.

 

landsbyen-30_FotorPå besøg hos en familie og se deres baghave med får, skrald og vasketøj i lange baner.

 

landsbyen-25_FotorKæmpe kartusser som vokser rundt om i landsbyen i vejkanten. Bagved ses Atlas bjergene.

 

landsbyen-32_FotorHer kørers der rigtig meget på knallert, frem for bil.

 

landsbyen-13_FotorEndnu en af de dekorerede jernporte.

 

solnedgang-6_FotorSolnedgang over Lahmadte og moskeen.

 

Atlanterhavet og marked

Det var ikke alle dage vi var i landsbyen. Vi kørte også på tur til Atlas bjergene for at vandre, en tur ved Atlanterhavet og dyppe tæerne, og var på de fineste markeder, med autentisk marokkansk stemning.

 

stranden-10_FotorUng marokkansk mand på kamel ved Atlanterhavet.

 

taroudant-13_FotorAlt godt fra Marokkansk marked. Krydderier, smykker og sodavand.

 

taroudant-18_FotorEt godt trækplaster kan være en lille sød kamæleon.

 

taroudant-14_FotorEyeliner krukker i alverdens smukke udgaver og materialer. Man køber en krukke, fylder den med forskellig farver pulver og påfører det med den lille spidse pen.

 

stranden-12_FotorRen Marokko stemning.

 

taroudant-23_FotorTravl by med hestevogne, biler, knallerter og budvogne. Men også tid til et lille hvil.

 

Atlas

Bjergene er en bjergkæde i det nordvestlige Afrika, der strækker sig over 2450 km gennem Marokko, Algeriet og Tunesien. Bjergkædens højeste punkt hedder Toubkal og har en højde på 4165 m, og ligger i det sydvestlige Marokko. Atlas bjergene skiller Middelhavet og Atlanterhavet fra Sahara ørkenen. Beboerne i bjergene er primært berbere i Marokko.

 

atlas-12_FotorView ud over Atlas bjergene, som har ligget under vand og fyldt med fossiler. Her er bjergene temmelige frodige, men i tørken bliver de mere blege.

 

atlas-4_FotorFossiler og krystaller fundet i bjergene.

 

Har du lyst til at se det??

På min tur var jeg forskellige steder, rundt i bjergene og ud til kysten, sammen med Marianne, som er en god turguide og jeg kan tydeligt mærke at hun elsker “sit” Marokko.

Det med at arrangere ture til huset, er noget parret arbejder meget på i deres fritid. Lige nu bliver der bygget et udekøkken og ekstra værelser, for at kunne tilbyde, bl.a. mad- og kultur rejser.

Jeg vil varmt anbefale at kigge forbi www.marokkoindefra.dk, der ligger også en rejsebeskrivelse af mig og andre og så kan du se alt om rejser, hvis du skulle have lyst til at opleve 1001 nats eventyr.