Folkeoplyserens husmandssted

port-6

 

HVEM:

Lars Myrthu-Nielsen, hans kone Lisbeth og deres børn, der har det gamle husmandssted. Lars er økolog og folkeoplyser.

120 m2 beboelse, masser af staldbygninger og marker.

 

Jeg synes altid, det er smukt på landet, og på en dag som i dag, hvor jeg besøger Lars Myrthu-Nielsen, er idyllen helt i top, med sne og frost og en nyfødt Galloway-kalv på marken.

 

hus-1Hovedhuset med den gamle vognport til venstre. Vognporten er sat i stand med smukke fynske foldevinduer.

 

Bæredygtigt husmandssted

Lidt udenfor Svendborg er et husmandssted fra 1852 ved at blive omdannet til et mødested for interesserede i det virkelig levede øko-liv. Et sted, man kan reflektere over livet, skrive sine tanker, lære sin praksis og arbejde politisk med bæredygtig omstilling.
Det er Lars, hans kone Lisbeth og deres børn, der har det gamle husmandssted. Lars er økolog og folkeoplyser. Familiens økologiske køkkenhave minder mest om en mark, som vi andre ville opgive med det samme. Men det her er en stor passion for dem og en måde at være selvforsynende.
Familien har istandsat en del af gården, og særligt den gamle vognport er blevet til husets samlingspunkt med de store vinduespartier til hver side. Meget af det gamle, fra huset og murerne, er bevaret på en rustik og fin måde.

Gården er et klassisk smukt husmandssted fra 1850’erne, hvor de gamle staldbygninger ligger mod nord som overlæggeren i et T til stuehuset, der ligger med facade mod øst/vest og gavl mod syd. En smuk vognport, der kan bruges som mindre møderum, adskiller de gamle stalde fra stuehuset.

 

 

port-9Kig fra køkkenet ud i vognporten.

 

 

port-1Lækkert sofahjørne i den ene ende af vognporten.

 

 

port-7Et fantastisk smukt eksempel på at bevare det oprindelige. Denne dør og murværket har været ydersiden af staldbygningen i porten. Nu er det indersiden af det skønne opholdsrum.

 

Personlighed på fuldt tryk

Der er ingen tvivl om, at indretning og hele tanken med huset er “gæstfrihed”. Her er plads til at samles om de mange borde og tænke store tanker.

Drømme om et enkelt og simpelt liv, er helt klart også en stor drøm her i huset. Jeg kan godt lide den personlige stil, fordi det utrykker klart personerne der bor i boligen og det skaber tryghed.

I denne bolig er der masser af tryghed og personlighed.

 

 

port-8Kig fra den ene ende til den anden, hvor man har den fulde fornemmelse af at være en smule udenfor, og denne dag, lige ved siden af sneen.

 

 

port-2Bogen er et godt eksempel på hele familiens livsfilosofi om selvforsyning og bæredygtighed.

 

Liv og godt klima med planter

I vores bolig har det stor betydning med godt indeklima og grønne planter kan have stor betydning for dette. I mange år har det ikke være de grønne planter vi har indrettet særlig meget med, men nu begynder det at vinde ind igen. Særligt lidt anderledes og gamle stueplanter er populære og gerne så mange som muligt.

Så gør ligesom familien her og indret med store gamle planter, som gerne må fylde et helt hjørne eller vindueskarm.

 

 

port-5De store grønne planter har det fantastisk i lyset og de giver et skønt modspil til de hvidkalket vægge og rå beton.

 

 

port-4På væggen bag det store træbord er væggen dekoreret med forskellige billeder. Lars fortæller at billederne er hængt helt tilfældigt op, hvor der er træværk, men tilfældigheder kan også have sin charme.

 

Økolog med fingeren på pulsen

Lars har gennem mere end to årtier været et stort aktiv for foreningen Øko-net, som han selv var med til at starte i sin tid på Den frie Lærerskole i Ollerup. En anden ting, der optager Lars enormt meget ud over hans familie og det økologiske landsted, er musik, god meningsfyldt dansk musik. Derfor har Lars også altid arrangeret koncerter i sammenhæng med de utallige kurser, foredrag og seminarer, han med tiden har stået i spidsen for.

 

 

port-3Lars har indrammet nogle af hans yndlings pladecovers og hængt på væggen.

 

 

entre-1Et “tilfældigt” stilleben i entreen.

 

 

køk-3Det lille køkken er hovednerven i boligen. På få m2 udleves økologien fra køkkenhaven og inspirationen fra de mange rejser familien har haft.

 

 

køk-2Her er der grønsager fra køkkenhaven året rundt.

 

Gæstfrihed og stolthed

Lars viser stolt sin gård og ytrer sine store tanker om fællesskab og bæredygtighed, og en smagsprøve på hjemmelavet slowjuice med masser af selvdyrkede grønsager får jeg også.

Jeg bliver tit imponeret over mulighederne i de boliger jeg besøger, men uden personerne, var det ikke blevet til noget, så en bolig er ikke noget uden sin ejer.

Familien her har sådan et sted, men uden deres kreative ideer, fremtidsdrømme og filosofi, var dette husmandssted været en helt anden oplevelse.

 

 

køk-1Slowjuiceren er ofte i funktion for at udnytte de mange grønsager.

 

 

mark-2Ny sne og en nyfødt Galloway-kalv på marken.

 

 

mark-1Beviset på at det er et gammelt husmandssted med gamle redskaber.